I Solisti - The Duke Story

  • 11.18.2023 -
Klassieke muziek Matinée CUBO

De Belgische componist Erik Desimpelaere brengt twee verschillende muzikale werelden bij elkaar tot een homogeen geheel.

Vandaag is een kruisbestuiving tussen klassiek en jazz de normaalste zaak ter wereld, maar dat was in de eerste helft van de 20ste eeuw wel anders. De gevestigde klassieke muziekwereld vond jazz te onconventioneel en keurde het af. Men keek neer op de onstuimige muziek, maar ook op het zogezegd kwalijke milieu waar jazz uit voortkwam.

Toch waren er visionaire klassieke componisten die een grote belangstelling voor jazz hadden. Op het programma staan composities van Bohuslav Martinů (Sextet, 1929), Erwin Schulhoff (Divertissement, 1927) en Francis Poulenc (Sextuor, 1931-1932). Het werk van deze drie draagt onmiskenbaar de stempel van de (Amerikaanse) jazz.

En als rode draad hebben we Duke Ellington (1899-1974) in petto. Edward Kennedy ‘Duke’ Ellington belichaamde als geen ander de jazz. Hij maakte furore als pianist en bandleider en componeerde een omvangrijk oeuvre bij elkaar. In combinatie met de genoemde klassieke werken wordt een selectie van bekende en minder bekende tunes van Ellington bewerkt voor blazersensemble en piano.

De Belgische componist Erik Desimpelaere liet zich inspireren door zowel de originele jazzbandsound als de meer contrapuntische schriftuur van de Europese stukken. Zo brengen we beide muzikale werelden bij elkaar tot een homogeen geheel.

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Wilde Westen vzw & Legato vzw

€ 7,00 – € 13,00 | CUBO en Uitpas via Ticketservice


Wat is Cubo?

Media