Jamel Reffes - Raï Roots - Hommage à Ahmed Zergui

  • 11.08.2023 -
Muziek CUBO raï

De Algerijnse singer-songwriter Ahmed Zergui, geboren in 1948 in Sidi Bel Abbes, wordt beschouwd als een van de pioniers van de zogenaamde "elektrische" raï. Hij liet een rijke discografie na, en nummers die later door vele Raï-artiesten werden gecoverd, zoals Cheb Khaled die zijn beroemde ‘Ya Chaba’ of ‘Delali ha delali’ zong.

De Algerijnse singer-songwriter Ahmed Zergui (1948-1983) geldt als een pionier van de nieuwe ‘elektrische’ raï. Terwijl de muziekstijl werd gemoderniseerd door de integratie van nieuwe instrumenten zoals accordeon of trompet, introduceerde Ahmed Zergui de eerste elektrische gitaren en het gebruik van het wahwahpedaal.

Ahmed Zergui overleed veel te jong door een tragisch verkeersongeluk. Hij liet een rijke discografie na en collega-muzikanten hielden de herinnering levend, zoals Cheb Khaled die onder meer Zergui’s ‘Ya Chaba’ of ‘Delali ha delali’ zong.

En nu ook Jamel Reffes, een marsellais die afkomstig is uit Zergui’s geboortestad. Samen met verschillende muzikanten uit de raïscene, waaronnder leden van het Orchestre National de Barbès, brengt hij als bandleider hulde aan een grote meneer van de raï.

Credits

Zang & gitaar: Jamel Reffes. Bas, lid van Orchestre National de Barbès: Youcef Boukella. Zang, accordeon, lid van Orchestre National de Barbès: Mehdi Askeur. Drummer, lid van Orchestre National de Barbès: Maamoun Dehane. Dabourka: Mohammed Menni. Gitaar & zang: Kader Denednia.
Het project is een initiatief van Jamel Reffes, een muzikant die in Marseille woont en afkomstig is uit Sidi Bel Abbes (de geboortestad van Ahmed Zergui).

€ 7,00 – € 18,00 | CUBO en Uitpas via Ticketservice


Wat is Cubo?

Media

Youtube