Spectra Ensemble - Goulash

  • 02.25.2024 -
Klassieke muziek Matinée CUBO Festival Kortrijk

Spectra Ensemble onthult in dit vertelconcert enkele beproefde recepten van de Hongaarse grootmeeste Ligeti. Net als in een goede goulash leunt deze avond op een handvol van de beste ingrediënten, een liefdevolle bereiding en een persoonlijke toets.

In dit vertelconcert serveert SPECTRA een smakelijke kennismaking met de muziek van Ligeti.

SPECTRA onthult enkele beproefde recepten van de Hongaarse grootmeester. Centraal op de tafel staat het ‘Pianoconcerto’, een topstuk, zijn artistieke credo waaraan de componist 21 keer opnieuw begon. Net als in een goede goulash leunt deze avond op een handvol van de beste ingrediënten, een liefdevolle bereiding en een persoonlijke toets.

Een verhaal over een angstaanjagende oude vrouw in een afgelegen huis, tot de nok gevuld met tikkende klokken. Een terugkerende nachtmerrie over reusachtige spinnenwebben die scheuren en zichzelf herstellen. Honderd metronomen, onverstoorbaar ratelend als een hagelbui. Allen zijn ze deel van György Ligeti’s felgesmaakte kookkunst.

Zijn basisrecept doorspekt hij met ingrediënten uit de Hongaarse keuken: struikelende aksak-maatsoorten en volkse melodieën. Illustere meesterkoks uit het verleden — zoals Chopin, Schumann, Debussy en Bartók — liggen aan de bron van zijn smaakpalet. Net als zijn tijdgenoot Steve Reich is ook hij geïntrigeerd door Afrikaanse specerijen.

Samen roert hij het geheel tot een uiterst pittige en persoonlijke gekruide goulash. SPECTRA speelt, vertelt, en onthult zo de keukengeheimen. Recept overlopen. Ingrediënten bereiden. Subtiel kruiden. Voorproeven. Serveren!

Een organisatie van Schouwburg Kortrijk i.s.m. Wilde Westen vzw & Legato vzw i.h.k.v. Festival Kortrijk


€ 15,00 – € 7,00 | CUBO via Ticketservice


Wat is Cubo?

Media

Youtube